Hur har vi det med egenbygge i amatörradio-Sverige egentligen? Från tid till annan konstaterar jag genom skrifter, forum och återkoppling att det experimenteras en hel del i vårat land. Lite för ofta blir jag dock varse att det exempelvis till och med på de av tradition egenbyggeträffarna som field days handlar mer och mer om att ”komma dit för att se om det händer något…” – Istället för att själv demonstrera något eller bidra på annat sätt. Har vi blivit mera konsumenter istället för leverantörer av experimentinspiration? Kan det vara så att det har blivit för billigt och enkelt att skaffa köpegrejor? Detta kan alltså bidra till att man inte behöver fundera på hur tingen fungerar eller är konstruerade. Vi tittar istället på utanpå- verket, specifikationen och prislappen. När grejorna kanske går sönder skickar vi de på service eller rent av köper nytt! Jättetrist tycker jag – upp med händerna ur byxfickorna och börja experimentera! Denna månad vill jag påminna om ett av SSA:s teknikinspirationsprojekt och några reflektioner kring den bortglömda, bespottade och inte minst intressanta T2FDantennen.

Läs artikeln här: QTC_QRP_10_2010