Bygga antenner

Exempelartiklar

Ändmatad windom – mycket populärt bygge:

Trådantenner för kortvåg är otroligt enkla med effektiva antenner för dom flesta av oss. Oberoende av om vi använder dom i fält eller på det fasta QTH:t. Har man ont om plats så är det förstås frestande att prova på förkortade eller ”magiska” antenner för att klara biff en.
Att ”kasta ut en tråd genom fönstret, är för många den enda (och in de den sämsta) lösningen. Hur vore det då om man kunde mata en ”riktig” antenn i ändan och sedan sträcka ut den till passande träd eller stolpe en bit från ditt QTH. Att den sedan är effektiv och i resonans på fl era band vore väl inte så dumt? Häng med så fixar vi det, med egenbygge för några 100-lappar!

Läs hela artikeln här : qtc1303_Windom-antenn_sm0jzt_ver_02

Bygg en miniantenn med avloppsrör

Med jämna mellanrum kommer inspirationen att skriva om någon antenn som ”vanligt folk” har plats med, kan hjälpa många och inte minst kan byggas själv.
Denna gång handlar det om en aktiv mottagareantenn som med sitt otroligt lilla format kan var för bra för att vara sann. Den gör bäst nytta på lägre frekvenser (från långvåg till cirka 20 MHz). Här skall vi redan från början slå fast att det inte är en antenn som ersätter Bewarge-element på fl era hundra meter eller 4-element fullsize för 80 meter…
Men den gör alltså fantastisk nytta och den som använt WEBSDR.org:s-SDR-mottagare [1] har använt just en sådan antenn.
Så varför inte bygga en själv och prova? Två trissor och några passiva komponenter. Allt inbyggt i en dubbelmuff från byggmarknaden.

Egenbygge_03_2016_aktiv_miniant

Antennartiklar