Med jämna mellanrum kommer inspirationen att skriva om någon antenn som ”vanligt folk” har plats med, kan hjälpa många och inte minst kan byggas själv.
Denna gång handlar det om en aktiv mottagareantenn som med sitt otroligt lilla format kan var för bra för att vara sann. Den gör bäst nytta på lägre frekvenser (från långvåg till cirka 20 MHz). Här skall vi redan från början slå fast att det inte är en antenn som ersätter Bewarge-element på flera hundra meter eller 4-element fullsize för 80 meter…
Men den gör alltså fantastisk nytta och den som använt WEBSDR.org:s SDR-mottagare har använt just en sådan antenn. Så varför inte bygga en själv och prova? Två trissor och några passiva komponenter, en PA0RDT Mini-whip. Allt inbyggt i en dubbelmuff från byggmarknaden.

Läs hela artikeln här: Egenbygge_03_2016_aktiv_miniant