Det moderna kopplingsstödet

 

Nöden är uppfinningarnas moder
Jag har aldrig gillat att göra mina egna kretskort till mina byggen. Det handlar ju inte bara om göra själva kortet med alla lampor och vätskor. Det handlar ju inte minst även om att man ju måste bestämma hur kortet skall vara designat för att det skall fungera. Och innan man är där måste man ju ha kollat igenom konstruktionen i en eller annan prototyp.
Så därför måste medges att det känns helt rätt att plocka fram den gamla beprövade tekniken med kopplingsstöd som användes på den gamla goda tiden. Genom att använda små stansade bitar av kretskort och bitar av Vero-kort kan man använda små komponenter som IC-kretsar och till och med ytmonterade komponenter. I denna artikel kombinerar jag beskrivningen av byggandet med “manhattan style” med ett byggexempel i form av en effektmätare för HF-mätning 1-500 Mhz.

Verktyg


Det smidigaste sättet att skapa små runda stansade bitar av kretskortsmaterial är med en lämplig stanstång. Jag köpte denna tång bland bilverktygen hos JULA. Tången kostar SEK 295.- och används normalt för att stansa hål i bilplåt vid svetsning. Titta på JULA:s hemsida. Leta efter “Håltångset” med artikelnummer 600213.

Verktyget levereras med sju utbytbara “punschar” mellan 2.33 mm – 7.14 mm. Jag gillar att pilla med små komponenter så jag har funnit att storleken 3.2 mm är trevlig att jobba med. Kretskortsmaterialet är inte så kritiskt, men visst är det kanske bra att inte använda den sämsta kvaliteten. Sedan kan man ju alltid fundera lite över vilket tillägg av kapacitans som dessa små öar genererar i en radiokonstruktion. För min del är det inte så kritiskt då jag numera håller mig till HF-banden.

 

 

IC-hållare
Dagens konstruktioner är ju begåvade med den ena IC-kretsen efter den andra. Så för att lösa detta får man ta och använda lite Vero-kort. Som framgår av bilden så har jag valt att montera IC-kretsen (med kortklippta ben) direkt på den lilla biten Vero-kort som sedan monteras på kretskortsunderlaget precis som dom stansade lödöarna. Vill man montera IC-kretsarna i IC-socklar så monteras dessa på Vero-kortet.

Montering

Monteringen av dom små lödöarna sker med hjälp av vanligt snabblim. Man applicerar en liten droppe lim och sedan petas den stansade lödön på plats. Viktigt att vänta dock tills dess att limmet härdat någorlunda länge innan man börjar löda komponenter på plats. Värmen från lödkolven kan göra att limmet släpper om man inte visar lite tålamod..

 

 

 

 

 

 

 

Skulle det visa sig att lödön hamnat fel så är den en ganska smal sak att peta bort den med en kniv och montera på ny plats. Detta är en intressant reflektion som kan göras vid en jämförelse mot ett färdigt kort, där denna möjlighet inte bjuds.

Schemat är taget ur QST Juni 2001 – Wes Hayward, Bob Larkin

Byggexempel
Exemplet som jag använt till dessa rader är en effektmätare för HF 1 – 500 Mhz enligt en koppling ur b.l.a QST 2001. Kretsen som gör huvudjobbet är AD8307 från Analog Devices. Mera info om kretsen finns i deras hemsida.

Konstruktionen mäter signaler från -70dBm (0.1 nW) till +13dBm (20mW). Om man till äventyrs vill mäta högre effekter så förkopplar man en lämplig dämpsats på exempelvis 40dB som då medger effektmätning av maximalt 100W. Som framgår av ritningen sker visning av resultatet på ett analogt visareinstrument. Vill man inte använda ett analogt instrument så kan man prova med en annan lösning där ett digitalt instrument används. En komplett beskrivning finns av Bob Kopski i QEX May/June 2002.

Kortet klart för dom första testerna. Som framgår med önskvärd tydlighet gillar jag det här med små komponenter. Även om jag inte ser så bra längre pilla jag gärna med en lämplig pincett och ett par nerfällbara förstoringslinser på brillorna. Denna glasögontillsats är en dröm och kostar ingen stor slant (69.-) på Clas Ohlson (art. nr 34-142-2). Intressant nog är det billigare att köpa ytmonterade komponenter än dom traditionella för hålmontering. Jag använder ytmonterade komponenter med formfaktorn 1206. Dom är lagom stora att jobba med. Dom mindre “tråd”-motstånden är av typen 1/8 w. Trevliga små krabater.

Vill man ha riktigt kul med denna teknik så är det givetvis inte långt bort att bygga mera omfattande byggen, som denna NorCal 20.