Det digitala trafiksättet PSK31 har funnits tillgängligt i snart 10 år vid det här laget. Protokollet utvecklades primärt av radioamatören G3PLX, Peter Martinez. Tekniken och användandet är känt av dom flesta då många spaltkilometer har skrivits om användandet av detta protokoll, även här i QTC. Man har dock i princip hitintills uteslutande baserat användandet på en programvara som körs på en vanlig PC. Trafiksättet är likt telegrafi effektivt, man kan därför med fördel köra det med låg uteffekt, gärna rent av i fält.

Men att ta med sig en dyr och klumpig PC är vanskligt och absolut inget man vi ha med sig i fält. Därför är det kul att i månadens spalt få presentera ett intressant initiativ för att lösa problemet på ett smart sätt. I detta nummer läser vi om NUE-PSK31

Läs artikeln här: Radiotekn_12_2007