SM0JZT Radioteknik

Här finner du tidigare "puffar" för artiklar i QTC.

- Dec 2016: SNA från Midnight - Handhållen nätverksanalysator att bygga.
- Nov 2016: mcHF egenbygge av en SDR-radio
- intressanta prestanda och gränssnitt
- Okt 2015: Förhandstitt/Revolution - IC-7300, en riktig SDRadio från ICOM
- Jul-Aug: Presentation av LC-mätare
- förbaskat bra instrument att ha.
- Jun 2015: TENTEC patriot
- Kortvågsrigg för egenbygge programvarututveckling.
- Maj 2015:
Styr en HERMES-SDR (Anan-radio) med en Androitplatta.
- Apr 2015:
En gammal Collins KWM2A åter till livet. Typ nostalgi
- Mar 2015:
Under luppen: ICOM ID-51plus En D-star-handapparat utöver det vanliga
- Feb 2015:
Under luppen: PSDR +Reflektion kring användargränssnitt och teknik.
- Jan 2015:
Under luppen - ANAN-10 Oerhört mycker SDR-radio för pengen

- Dec2014: Mätmojäng - Leta rätt på dåliga LED-lampor med en AMN
- Okt 2014:
Under luppen - Effektmätaren LP100 från Telepost
- Sept 2014:
Under luppen - ICOM IC-7100
- Juli-Aug 14:
Bygg osynliga effektiva antenner. En bokrecention + bygge av 9:1 UNUN
- Jun 2014:
Vi får en billig DVB-T-sticka att funka på kortvåg.

- Maj 2014:
nyheter och nyttigheter
från ELECRAFT.
- Apr 2014:
En RaspberryPi och DVB-T-sticka
i skön förening.
- Mar 2014:
Vi tittar in IT-teknik för amatörradio,
delvis ny mark för amatörradioexperiment.
- Feb 2014:
Bygg en magnetloop -
Dags att bygga en billig antenn för portabelköra eller trånga lägen/QTH:n
- Jan 2014:
EMV-spion färdigbyggd
- Del 2- Nu är den klar och har gjort sina första mätingar. Bäva månde störkällorna !!

- Dec 2013:
Under luppen ZEUS ZS-1 - En otroligt smidig och lättinstallerad SDR-rigg med mycket goda prestanda.
Bild på riggen och lite andra SDR-radios hamnade även på QTC-omslaget.
- Nov 2013: EMV-spion för alla !!
- Del 1 - Denna månad tittar vi på ett mycket spännande instrument som efter lte egenbygge blir oerhört användbart för att finna egna och andras radiostörningar. Ett klubbprojekt ??

-Okt 2013: Fun Cube Dongle+:
Läs och inspireras om en liten SDR-mottagare som trots sin litenhet har goda prestanda och klarar av att hantera alls modulationssätt från 150 kHz till 1.2 Ghz. Skriven tillsammans med SA0BFC Christer.
-Sept 2013: Raspberry Pi.
Liten är den, billig är den och framförallt mycket kul liten dator - som man med LINUX som operativsystem mycket lätt kan använda även för amatörradiotillämpningar.
-Juli/Aug 2013: Teknikreflektion.
Dax att göra en reflektion kring den teknik och teknikutveckling vi har inom amatörradiotekniken. Vi och våra leverantörer håller kvar vid föråldrad teknik. Dom kunskapskrav som ställs på oss är dessutom baserad på denna teknik, dax att vi blir leaders och inte bara followers.
-Juni 2013: Viska med WSPR del2.
Denna månad bygger vi oss en liten sändare som kan köra WSPR helt på egen hand på valfritt band. Den kan inte bara WSPR, utan äver HELL och QRSS.
- Maj 2013:
Viska med WSPR. Tänk att med minst amöjliga signal brus överbrygga kontinenter!! Tekniken är spännande och man kan lära massor. Och vill man så kan man bygga själv.
- Apr 2013: YAESU FTDX3000 under luppen.
En hett efterlängad rigg både hos YAESU och deras vänner. En rigg som ger goda prestanda men framförallt ett modernt användargränssnitt (dock inte helt optimalt) till rimliga pengar.
- Mar 2013:
Ändmatad multibandsantenn
. Vad sägs om att bygga en ändmatad windomantenn för 80, 40, 20, 17, 12 och 10 meter? Ändmatade antenner är toppen då man vill slippa bökiga nedledningar och inte har 3 fästpunkter för antennen. Hämta artikeln här. Se även sidan om portabelantenner
- Feb 2013:
Mottagareantenn för SDR +.
Spännande experiment med aktiva antenner fortsätter. Den här gången på en dubbel aktiv mottagareantenn från "active antenna"
- Jan 2013:
Slow Radio. Helt i linje med många tidigare artiklar på temat lågeffekt. Så går vi ut mjuk med en artikel om egenbygge av en lågeffektfyr. Intressanta experiment och ahaupplevelser utlovas.
.

- Dec 2012: Blandade egenbyggen.
Resonemang om en intressant enbandsrigg/byggsats för 40 eller 20 meter som alla kan bygga. Även en intressant bredbandig SDR-mottagare, summering av 2012 och blick mot 2013.
- Nov 2012: KX-3 Under luppen:
Många är vi som är hänförda över dom fantastiska data ELECRAFT KX3 ger. Hämta artikeln här
- Okt 2012: SDR-mottagare fortsätter att inspirera.
I QTC Oktober kunde du läsa om en SDR-mottagare som inte bara ger fantastiska prestanda och kommunicerar via ethernet. Den kostar bara USD250 och kommer från Israel.

- Juli-Aug 2012 - ELECRAFT K3 Under luppen
- Inte längre i byggsats som byggs med lödkolv. Men man kan allt plocka ihop dom moduler man själv vill. Här "Under luppen K3"

- Juni 2012
Intrresset för aktiv loopantenn har varit enormt. Denna månad förenklar vi den en smula, så att fler kan bygga. Tips om alternativ till SoftRock och även rapport från SSA årsmötes teknikdiskussioner. Läs artikeln här.
- Maj 2012
Det är många som inspirerats av dom möjligheter till experiment som QRSS erbjuder. Denna månad följer vi upp tidigare artiklar och vidgar vyerna.
- April 2012.
Denna månad kommer vi att behandla bygget av en aktiv mottagareantenn. Den är inte bara utmärkt som bredbandig antenn för kortvåg. Den eliminerar även en hel av de lokala störningar som många lider av. Bild på QTC omslag...
- Mar 2012.
Denna månad får du inspiration till hur en ARDUINO kan användas inom amatörradion. Det är en uppföljare till QRSS-artikeln i 2011.
Den knyter den an till dom artiklar om mätmetoder som har varit omskrivna i QTC i några nummer nu. ARDUINO är en plattform som gör det möjlig för alla intresserade att snabbt komma igång att programmera själv. Här kan du ladda hem scriptet att experimentera med.

- Feb 2012. Temat "mätmetoder" fortsätter. Vi utökar ambitionsnivån en smula. Vi tittar på och praktiskt använder en IC-krets för att på ett vanligt vridspoleinstrument visa uppmätta effektmätningar från nanowatt till watt. Till det beskrivs även på en mätbrygga för att med effektmätaren kunna mäta missanpassningar i antennsystem.

Tips om böcker varur mera inspiration kan hämtas ser du till höger.
- Jan 2012. Denna månad följer vi upp artikeln från Dec 2011. Vi beskriver ett enkelt mätverktyg för att sniffa RF-signaler i en mottagare, eller mäta uteffekt från en sändare. Det går att göra mycket kul med enkla medel! Vi tittar på teorin även denna gång. Att mäta är att veta !

Som utlovat i artikeln finns här schema och beskrivning på en RF-prober från FLUKE (RF85) och en från PHILIPS (PM9210).

- Dec 2011. Denna månad beskrivs ett enkelt men nyttigt hjälpmedel för egenbyggaren. En variabel dämpsats som byggs på en timme.
Vi passar också på att fördjupa oss en del i teorin med dB, dBm, mW och mV.... Praktik och teori i skön förening.

Här en mera detaljerad version av artikeln

Dämpsatsen hamnade på QTC:s omslag också...


"Schema" på dämpsatssegment

- Nov 2011 Dax att kombinera ett SDR egenbygge med nyttan av att kunna monitorera sin (och andras) signal över nätet. Alltså kombinera nytta med nöje.
- Okt 2011 Denna månad dyker vi ner i programvaran och det användargränssnitt som används för att hantera en SDR-radio som FLEX-1500. Lite bakgrund, tips och reflektioner ges.
- Sept 2011
Denna månad tittar vi på bygget av en mikroprocessorstyrd signalgenerator för 1-60MHz. Vi använder en DDS och styrningen sker med en ARDUION. Den kan även användas som QRSS-sändare. Här en mera detaljerad version av artikeln.
- Juli, Aug 2011
Denna månad gör vi en förhandstitt på Elecrafts nya QRP-rigg KX-3. I en annan artikel gör vi en underluppentitt på tekniken i FLEX-radios minsta rigg FLEX-1500.
- Juni 2011
Denna månad kommer QTC:s läsare kunna läsa utförligt om QRSS. Hur genomför man ett QSO från till Australien med blott lite drygt 100mW sändareeffekt??
- Maj 2011
Läs om: Nya versionen av CW-läsare K42 från K1EL. Vad sägs om att lära sig mera om hur man egenbygger med mikrokontrollers. Bild och beskrivning av en ny enbands QROlle.
- April 2011
Läs om arbete med ytmonterade komponenter i QRP och Egenbyggespalten
- Mars 2011
Läs en "under luppen-artikel" om Remoterig Micro PC-client. Efter många timmars arbete fungerar den som tänkt.
- Feb 2011
Läs en rapport från bygget av en SDR-Cube hos SM0JZT.
- Jan 2011
Läs om en intressant rigg från Kenwood - TS-590, en rigg som ger mycket goda prestanda för prislappen. Till det yttre ser det ut som en uppdaterad TS-570, det är väl båda rätt och fel. 4 sidor i QTC som förhoppningsvis ger svar på dina frågor.