Antenner för portabelbruk 

Copyright © 1997-2013 Tilman D. Thulesius SM0JZT    

Ändmatad Windomantenn
I marsnumret av SSA - tidningen QTC skrev jag om en intressant variant på en Windomantenn som kan fungera utmärkt för alla som:
Som vill ha en horisontell antenn som är i resonans på många band.
Är ändmatad och därför är enkel att sätta upp med bara två fästpunkter.
Ger utrymme för kreatitivitet avseende egenbygge.
Artikeln finns att hämta här
Toroider kan bland annat köpas am SM5BOQ Lasse sm5boq (a) telia.com


Klicka på bild för större

G5RV - antenn för portabelbruk
Här ser du hur jag har monterad min G5RV tillfälligt utanför huset. Jag använder en 10 meters teleskopmast från Walter Spieth DK9SQ. Tittar du noga på bilden så ser du att trådarna 2 x 15.6 hänger ner i vinkel mot marken (sloopande).


Dax att bygga en ny antenn vid mitt QTH !!. Fram till nu har antenn"farmen" vid det nya QTH:s inskränkt sig till en vertikal från GAP. Den fungerar mycket bra för DX med sin låga strålingsvinkel förutom att den gillas av XYL och grannarna. Men för lokala QSO:n i Sverige på 80  meter är den usel. En horisontell antenn skulle fram har min tanke varit sedan länge, den skulle gärna vara ganska duglig även på något annat band än 80 meter. Tomten är inte så stor så min gamla Windom fick hänga kvar på sin krok i garaget i väntan på någon portabelaktivitet. W3DZZ var mycket populär för många år sedan och jag har framgångsrikt provat den vid portabelaktiviteter. Då jag har läst en hel del om G5RV så var det nu dax att prova den. Sagt och gjort, in till junkboxen och fram med lite tråd, bandkabel och isolatorägg. Luis Varnies mått togs och rätt längd på bandkabel skars till. Antennen fungerar utmärkt och slår min vertikala antenn med hästlängder på för dom lokala kontakterna i SM-land. Intressant nog så kan jag nu skifta snabbt mellan antennerna för att även använda den som alternativ på andra band. Med G5RV är det på samma sätt som med andra multibandkompromisser. Utan extra antennanpassning så blir man gruveligt besviken. En sak som flera radiokollegor o bekantskapskretsen redan kunnat bekräfta då man sagt "G5RV blir jag inte klok på". Som sagt med en tuner så blir man klok på antennen. Prova vettja !! 

Här en intressant lösning jag gjort för att få en vettig övergång mot matarledningen. En vanlig filmdosa har försetts med en BNC chassie-kontakt i botten och tar in bandkabeln i andra. Överallt där fukt kan tränga in har tätning gjorts med varmlim. SEdan skall man komma ihåg att fukten tränger in likt förbaskat. Intressant nog verkar det som att den har lättare att komma in än ut. Så det kan vara ide att borra ett litet hål i den ändan som hamnar nedåt, så att vattnet kan rinna ut...

Here you have an article about the G5RV that I have picked up for you to read straight from my homepage.

 

Ändmatad vertikal för flera band.

Här en artikel om en enkel men mycket effektiv vertikal portabelantenn som monteras på en teleskopisk portabelmast.

Alternativ mast för portabelkörare från SpiderBeam.
Två intressanta mastalternativ finns nu för oss portabelkörare. De kommer från Spiderbeam och är hela 12 och 18 meter långa. Rejält kraftig är de vid en jämförelse med alternativ av metspötyp.
Spiderbeam är framförallt kända för den utmärkta Spiderbeamantennen. Läs en test och utvärdering här.

På bilden ser man tydligt illustrerat hur pass mycket kraftigare 12metersmasten från Spiderbeam är vid jämförelse med en variant på 10 meter från DK9SQ Walter.