Byggteknik

Att bygga sin egen utrustning är spännande och inte minst en härlig känsla. Att se hur en apparat eller antenn växer fram tack vare en egen insats är tillfredsställelse. Det behöver inte vara en komplett radio “från ax till limpa”. Det kan lika väl vara att man sätter samman en greja från olika byggklossar eller moduler.
Det är viktigt att kunna löda stort som smått. Det finns massor av tips att finna på exempelvis youtube. Sök efter sökord som “soldering surface mounted components”.
Att kunna linda spolar och transformatorer och räkna rätt på ringkärnor behöver man också kunna göra.

Ytmonterat – SMD

Presentation om egenbygge med SMD 2011 Egenbyggeteknik SMD 31 Mar 2011

Några rader om bygge med ytmonterade komponenter känns här på sin plats. Det finns ytterligt mycket väl skrivet i detta ämne redan b.l.a på nätet, exempelvis. Några goda råd här och nu till att börja med. Vilka verktyg behövs ?? Glöm den där tjocka lödkolven på 200Watt som du använde för att löda fast shackets jordfläta till kopparplåten. En lödpenna (gärna temperaturkontrollerad) på ca 20watt med mycket fin spets skall till. Lödtennet skall vara så tunnt som möjligt för att inte vara för klumpigt att hantera men inte minst även för att inte påföra för mycket tenn på lödstället. Tänk på att vi inte skall svetsa ett staket utan montera en komponent med en vikt av under ett gram. Till det så behövs det en eller flera pincetter av god precision. En fin kniv av typen skalpell kan även vara en god hjälp ibland. Även om du har fullgod syn så vill jag med eftertryck poängtera vikten av att ALLTID ha en mycket god lupp till hands. Själv använder jag ett objektiv från en gammal diabildsprojektor. Som komplement kan även förstoringsglas att montera på glasögonen användas (finns billigt på bland annat Clas Olsson). Det finns inget tjusigare än att titta i närbild på tjusiga lödningar och komponenter. Missa inte denna chans, skaffa dom rätta grejorna.

Själva monteringen av komponenterna är nu en lätt match. Grundtipset är att förtenna (sparsamt) den ena lödön på kretskortet. Lägg sedan komponenten “i läge” (gärna med markeringen uppåt för framtida kontroll). Håll den där med antingen pincett eller med ett lätt tryck uppifrån med en spetsad tändsticka eller tandpetare. Löd nu fast endast på ena sidan. Kontrollera nu att komponenten sitter snyggt och justera eventuellt med försiktighet. Löd nu fast övriga lödytor på komponenten. Var MYCKET noggrann och dubbelkolla hellre en gång för mycket. Man vill inte gärna behöva demontera särskilt ytmonterat för ofta., men inte minst är det trevligt att inte behöva felsöka i onödan.

IC-kretsar monteras på liknande sätt. Börja med ett ben, kontrollera och ta sedan dom andra. Eventuellt överflödigt tenn plockas upp med en ren lödspets eller avlödningsstrumpa. 

IC-kretsar med tätt mellan benen går inte att löda fast ben för ben med en vanlig lödspets. IC-kretsen i bild är blott 1 cm lång och med 14 ben på varje sida blir det trångt. Lödtenn som flyter över sugs bort eller ännu bättre med en avlödningsstrumpa enligt bild. Lägg strumpan på benen och lägg lödspetsen över. Lödtennet suges in i lödstrumpan. Behåll spetsen på och dra bort strumpan (åt vänster i bild).
Måste man till äventyrs demontera en IC-krets så kan man använda ett antal metoder. Här har jag kopierat in tips från SM6XIN David.  “Ja för min del så var det “synålsmetoden”.  Man tar en knappnål och sätter spetsen under/bakom/innanför det ben man ska värma loss. Det är ju ett litet mellanrum mellan benet och IC-kroppen. Sedan värmer man det benet och lyfter samtidigt upp det. (Arbetar man från höger till vänster så kan de andra benen användas som hävpunkt för nålen.) Stor försiktighet är av största vikt. Tvingar man upp ett dåligt värmt ben följer kretskortsbanan obönhörligen med. Så även om man värmer alltför hårt på kortet. Har man aldrig gjort det förr bör man öva på något man kan ha sönder först. Man lossar så ett ben i taget på IC-kretsen. När den är helt loss så böjer man rätt benen med pincett och löder tillbaks den igen. Men som sagt, var försiktig!”

Ett tips är att skaffa en påse med billiga ytmonterade komponenter och provlöda/öva på en bit kretskort (exempelvis VERO-board). Använd gärna komponenter av storleken 1206.

Linda toroider

Inte svårt alls även om det kan verka pilligt. Lite tålamod, övning och en bra lupp så är det mycket enkelt. PÅ denna sida har jag samlat en del illustrativa bilder och lite text för att tipsa lite om lindning av toroider. Det finns en uppsjö med bilder och text/tips på nätet så man kan se detta som komplement.

Här ser du en bild på Bandpassfilter (till vänster) och transformatorer för mixern (till höger) sittande i QRP-riggen “QROlle”.

Här ser du en närbild på toroider till lågpassfilter i ett 100W PA till en Elecraft K2.

Håll kärnan mellan fingrarna i ett stadigt grepp. Tråden träs igenom och antalet lindningsvarv räknas för varje gång tråden passerar mitten. Sträck gärna tråden med en slät plattång för varje lindning så att tråden hamnar rimligt nära kärnan.

Här är spolen färdiglindad med 14 varv tråd – räkna själv !!

Här ser du en närbild på en bifilärt (två paralella trådar) transformator. Innan man lindar på trådarna tvinnar man dom lätt (se till vänster i bild). På så sätt får man trådarna samlade. Som framgår av bilden så har trådarna olika färg för att kunna särskilja dom åt vid monteringen på kortet.

Manhattan style

Nöden är uppfinningarnas moder
Jag har aldrig gillat att göra mina egna kretskort till mina byggen. Det handlar ju inte bara om göra själva kortet med alla lampor och vätskor. Det handlar ju inte minst även om att man ju måste bestämma hur kortet skall vara designat för att det skall fungera. Och innan man är där måste man ju ha kollat igenom konstruktionen i en eller annan prototyp.

Läs vidare här