Ändmatad Windomantenn
Publicerat i QTC Mars 2013
Trådantenner för kortvåg är otroligt enkla med eff ektiva antenner för dom fl esta av oss. Oberoende av om vi använder dom i fält eller på det fasta QTH:t. Har man ont om plats så är det förstås frestande att prova på förkortade eller ”magiska” antenner för att klara biff en. Att ”kasta ut en tråd genom fönstret, är för många den enda (och in de den sämsta) lösningen. Hur vore det då om man kunde mata en ”riktig” antenn i ändan och sedan sträcka ut den till passande träd eller stolpe en bit från ditt QTH. Att den sedan är eff ektiv och i resonans på fl era band vore väl inte så dumt? Häng med så fi xar vi det, med egenbygge för några 100-lappar!
Läs hela artikeln här: Egenbygge_03_2013
7 Bands vertikalantenn
Många ”magiska” antenner för HF portabelköra finns det på marknaden. Man vill ha med sig en antenn som inte tar någon plats och som går att köra på alla band utan att man för den skull behöver ha med sig en antennanpassningsenhet.
Notera att stubarna till antennen är kortslutna i ändan. Framgår inte tydligt i artikeln.
Här en artikel om en enkel men mycket effektiv 7_Band_vertical som monteras på en teleskopisk portabelmast
G5RV – Universalantenn
Här ser du hur jag har monterad min G5RV tillfälligt utanför huset. Jag använder en 10 meters teleskopmast från Walter Spieth DK9SQ. Tittar du noga på bilden så ser du att trådarna 2 x 15.6 hänger ner i vinkel mot marken (sloopande).
Dax att bygga en ny antenn vid mitt QTH !!. Fram till nu har antenn”farmen” vid det nya QTH:s inskränkt sig till en vertikal från GAP. Den fungerar mycket bra för DX med sin låga strålingsvinkel förutom att den gillas av XYL och grannarna. Men för lokala QSO:n i Sverige på 80 meter är den usel. En horisontell antenn skulle fram har min tanke varit sedan länge, den skulle gärna vara ganska duglig även på något annat band än 80 meter. Tomten är inte så stor så min gamla Windom fick hänga kvar på sin krok i garaget i väntan på någon portabelaktivitet. W3DZZ var mycket populär för många år sedan och jag har framgångsrikt provat den vid portabelaktiviteter. Då jag har läst en hel del om G5RV så var det nu dax att prova den. Sagt och gjort, in till junkboxen och fram med lite tråd, bandkabel och isolatorägg. Luis Varnies mått togs och rätt längd på bandkabel skars till. Antennen fungerar utmärkt och slår min vertikala antenn med hästlängder på för dom lokala kontakterna i SM-land. Intressant nog så kan jag nu skifta snabbt mellan antennerna för att även använda den som alternativ på andra band. Med G5RV är det på samma sätt som med andra multibandkompromisser. Utan extra antennanpassning så blir man gruveligt besviken. En sak som flera radiokollegor o bekantskapskretsen redan kunnat bekräfta då man sagt “G5RV blir jag inte klok på”. Som sagt med en tuner så blir man klok på antennen. Prova vettja !!
Här en intressant lösning jag gjort för att få en vettig övergång mot matarledningen. En vanlig filmdosa har försetts med en BNC chassie-kontakt i botten och tar in bandkabeln i andra. Överallt där fukt kan tränga in har tätning gjorts med varmlim. Sedan skall man komma ihåg att fukten tränger in likt förbaskat. Intressant nog verkar det som att den har lättare att komma in än ut. Så det kan vara ide att borra ett litet hål i den ändan som hamnar nedåt, så att vattnet kan rinna ut…
Here you have an article about the G5RV that I have picked up for you to read straight from my homepage.
Master för portabelkörning
Alternativ mast för portabelkörare från SpiderBeam.
Flera intressanta mastalternativ finns nu för oss portabelkörare. De kommer bland annat från Spiderbeam och är hela 12 och 18 meter långa. Rejält kraftig är de vid en jämförelse med alternativ av metspötyp. Spiderbeam är framförallt kända för den utmärkta Spiderbeamantennen. Läs en test och utvärdering här.
På bilden ser man tydligt illustrerat hur pass mycket kraftigare 12metersmasten från Spiderbeam är vid jämförelse med en variant på 10 meter från DK9SQ Walter.
Copyright © Tilman D. Thulesius SM0JZT