Varför skall man ge sig på bygget av en sändare för AM då vi har år 2025 i kalendern??
rev. Apr 25/25

Ja, varför inte och om det dessutom är ett sätt att producera AM med hög verkningsgrad och inte minst inte så dyrt så rekomenderas projektet verkligen.
För SSA:s medlemstidning har ett antal artiklar skrivits så här långt. Syftet är primärt inspiration och inte minst ge en liten inblick i tekniken.
Läs artiklarna i QTC eller här:
Del 1 från februari 2025 QTC-2025-02_Artikel_AM-TX_SM0JZT
Del 2 från mars 2025 QTC-2025-03_Artikel_AM-TX-II_SM0JZT

Föredrag har hållits senast i Västerås den 26April. Presentationsmaterialet utan tal och bild kan studeras här.

För den som vill ha informationsmaterialet direkt från källan i England/Wales rekomenderas artiklar/manualerna nedan.

Komponentsatser kan beställas genom Eric GW8LJJ

Här några bilder på mitt bygge.
Jag har stoppat in mikrofonförstärkare, talkompressor och PWM-modulator i en låda. På så sätt får man en universell lösning som kan användas till det valda PA:t.

PA:t är en separat modul som är lite olika bestyckad avseende framförallt transformatorn som kopplar mellan FET-transistorerna och antennen. Här schemat till “Universal-PA:t”.

Som VFO kan man använda nästan vad som helst bara den ger en stabil signal på den frekvens man vill sända. Exempelvis kan en DDS-signalgenerator användas.

Skrivbordet hos SM0JZT kan se lite rörigt ut tidvis. Men det kommer fram fina grejor och inte minst är det kul att jobba där.

Blockschemat för AM-sändare

Ladda ner PDF här AM TX Block

  • Mikrofonen anslutes till mikrofonförstärkaren och talprocessorn.
  • Signalen därifrån går till modulatorn. Att föredra är en modulator som jobbar enligt principen PWM ( Puls Bredds Modulering ).
  • Matningsspänningen är beronde på bestyckningen i PA:t (antal transistorer och drivkretsar) och därmed vald uteffekt.  Spänningen “moduleras” och skickas vidare till PA:t.
  • Den valda frekvensen sätts med en signal från VFO:n.
  • Viktigt är att koppla utsignalen från PA:t via ett passande lågpassfilter.
  • T/R-omkopplingen triggas av PTT måste säkerställa att uteffekten från PA:t inte finns tillgänglig innan man är säker på att antennreläet är omkopplat. Detta hanteras i “TX sequencern” som introducerar omkoppling och att sedan trigga PA:t.
  • Mottagaren kopplas in till T/R-omkopplarens RX-port.