Arbeta med ytmonterat
SM0JZT: Tilman D. Thulesius

Dagens elektronik byggs nästan uteslutande med ytmonterade komponenter. Ytmonterade komponenter ger mycket god driftsäkerhet, billiga komponenter och mindre resursslöseri. Apparaterna blir mindre och man kan även få in mera funktioner på en given volym.

På nätet finns det en oerhörd mängd intressant information kring hur man bygger med ytmonterade komponenter. Här några exempel:

Vem är rädd för ytmonterade komponenter?!
Här en lärorik vidoesnutt från YouTube där man på ett väldigt pedagogisk sätt visar hur man monterar ytmonterade komponenter. Även om speakertexten på engelska är kanske lite snabb för vissa av oss så är det lätt att förstå vad det handlar om. Mycket nöje !

Montera SMD ? 

Inte svårt alls, även om det kan verka pilligt. Lite tålamod, övning och en bra lupp så är det mycket enkelt. Mera text och bilder har du här. Här har du en artikel om montering av SMD-komponenter.

I found a very interesting article written by Luke Enriquez VK3EM dealing with how to work with SMD:s. Pull it down here and read. Really worth spending time with it. The guys at AMQRP.org also have quite some useful information on how to work with SMD:s. Here is another page that very nicely describes the process of working with SMD devices.

För dig som vill komma igång med att bygga en byggsats rekomenderas varm dom få men tillgängliga byggsatserna till bra pris. Svenska firman ELECTROKIT har en byggsats som kallas "beslutsfattaren" och lämpar sig utmärkt att lära sig med. Kostnaden är blott 199.-. Manualen till byggsatsen kan laddas ner här. Byggsatsen innehåller allt som behövs, förutom en lämplig lödkolv och kanske förstoringsglas.

Lödkolven skall inte ha för klen effekt och inte minst effekt. En spets på ca 2mm och en effekt på minst 50W rekomenderas. Jag vill varmt även rekomendera att införskatta flussmedel och gärna också lödpasta.

Några bilder från bygget av "beslutsfattaren:


Denna IC-krets är 15 x 15 mm liten, har 100 ben och används i den kommande QROlle. Den har lötts in för hand.... Hur gör man ?
Enkelt uttryck handlar det om att det kort man skall använda redan från fabrik har förtennta lödöar. Denna förtenning är en fullt tillräcklig mängd tenn för att få tillräcklig kontakt mellan ledningsmönstret och komponenten.
För att nu montera komponenten behöver man alltså bara placera kretsen rätt och sedan värma respektive ben/lödö (samtidigt) och sedan är saken klar.
Men . Som alla vet så krävs det flussmedel för att eliminera oxid. Därför MÅSTE man tillsätta flussmedel på kretskortet innan ovan manöver genomförs.
Det finns flytande flussmedel i en särskild penna att köpa för detta ändamål.
När du är klar så måste du med exemeplvis en urmakarlupp kontrollera att tennet har smält ordentligt. Lätt som en plätt alltså. Skulle man få kortis mellan benen så kan man mycket lätt få bort överflödigt tenn med en sk. "lödstrumpa". Skulle du ha tennbrist så förtenna görna lödspetsen en smula.